Corticosteroïden - werking

Vlak bij de nieren liggen in de buikholte twee kleine organen, de zogenaamde bijnieren. Daar worden verschillende hormonen geproduceerd, stoffen die onmisbaar zijn voor het regelen van een groot aantal lichaamsfuncties. De bijnieren bestaan uit twee gedeelten. Het binnenste deel wordt het bijniermerg genoemd, het buitenste deel de bijnierschors.

In het bijniermerg wordt adrenaline geproduceerd, een hormoon dat onder stressomstandigheden het lichaam tijdelijk in staat stelt extra prestaties te leveren. De bekendste hormonen die in de bijnierschors worden geproduceerd behoren tot de groep ‘corticosteroïden’.

Bekende corticosteroïden zijn prednison, dexamethason, hydrocortison en methylprednisolon. Over prednison en aanverwante stoffen doen vele verhalen de ronde. Sommigen beschouwen het als een soort wondermiddelen, anderen zien het vooral als 'gevaarlijke' middelen met veel bijwerkingen. Corticosteroïden zijn zeker krachtige middelen, waardoor zowel de positieve als de negatieve effecten relatief groot kunnen zijn. Maar door zorgvuldig een keuze te maken uit de beschikbare producten en doseringen, leiden corticosteroïden in zeer veel gevallen tot succes bij gezondheidproblemen die op een andere wijze niet of nauwelijks kunnen worden aangepakt.

Wat doen corticosteroïden?

Corticosteroïden hebben invloed op vele verschillende lichaamsfuncties. Dat betekent aan de ene kant dat een patiënt in heel veel uiteenlopende gevallen baat kan hebben bij deze middelen. Aan de andere kant kan het gebruik van deze stoffen dus ook minder gunstige effecten tot gevolg hebben.

klik hier voor het gehele artikel

Bron: Pfizer Animal Health