Colloïdaal zilver is verkrijgbaar bij sommige natuurwinkels, apothekers en via het internet bij diverse leveranciers.
|
Werkzame stof
Zeer fijn verdeeld zilver, via elektrolyse opgelost in (gedistilleerd) water. Er bestaan verschillende concentraties, 10ppm zou moeten volstaan.
Beschrijving
Colloïdaal Zilver blijkt een stof die voor de zuurstof-stofwisseling van primitieve levensvormen afremmend werkt.
Het is kleur-, geur- en smaakloos, echter bij hogere concentraties heeft het een bittere nasmaak. Door de eeuwen heen is colloïdaal zilver gebruikt als alternatief voor antibiotica en staat bekend dat het niet alleen bacteriën te lijf kan gaan, maar ook virussen, schimmels en parasieten.
Toediening en dosering
Aanbevolen concentratie voor gezelschapsdieren: 10 ppm.
Ter behandeling:
Inwendig: twee tot drie maal daags 6 tot 8 druppels per 10 kilogram lichaamsgewicht. Rechtstreeks in de bek, door het voedsel of door het drinkwater (gebruik geen metalen bakken).
Uitwendig: gebruik een oplossing met een verhouding van 5 druppels op 1 eetlepel water. Dep hiermee de huid (wattenstaafjes of wattenschijfjes) drie tot zes keer per dag.
Essentieel is om de toepassing van zilverwater minimaal twintig dagen vol te houden. Dit om te voorkomen dat de laatste overblijvende vijandige micro-organismen opnieuw opstaan en zich in versneld tempo opnieuw meester maken van het achtergelaten terrein.
Preventief gebruik:
Inwendig: 1 maal per dag 6 tot 8 druppels per 10 kilogram lichaamsgewicht.
Uitwendig: 2 maal per dag deppen met oplossing als hierboven beschreven.
Waarschuwingen
Het lichaam kan sterk reageren op colloïdaal zilver. Tijdens het proces waarbij virussen, bacteriën en schimmels te lijf worden gegaan kunnen er gifstoffen vrijkomen waardoor de lever en de nieren hard moeten werken om het lichaam te reinigen van deze afvalstoffen. Als de lever of nieren in een slechte conditie verkeren als gevolg van bijvoorbeeld ziekte of vermindering van weerstand, kan het dier sloom, vermoeid overkomen. Dit noemt men de "Herxheimer reactie".
Bij toedienen van vitaminen, vitamine C niet tegelijkertijd met het zilverwater geven, maar op een ander tijdstip van de dag.
Overdosering
Bij een overdosis zilverwater kan argyosis (zilververgiftiging) voorkomen. Hierbij kleurt de huid asgrijs en worden er zilverdeeltjes opgeslagen in de huid, de ogen en de inwendige organen. Er zijn ook nierfunctiestoornissen en neurologische afwijkingen beschreven.
Net als bij reguliere geneesmiddelen is het daarom van belang strikt aan de dosering te houden.
Gebruik tijdens dracht en lactatie
Colloïdaal zilver mag worden gegeven aan drachtige dieren.
Interactie(s) met andere geneesmiddelen en andere vormen van interactie
Interacties met andere geneesmiddelen zijn niet bekend.
Overige
Uitgebreide informatie over colloïdaal zilver is te lezen in het artikel van Ronald J. Gibbs (Engelstalig, Adobe Reader is benodigd om het bestand te openen).
Ervaringen
Geïnteresseerd in ervaringen van katten met colloidaal zilver?
Lees dan eens de ervaring van:
Status voor gebruik bij dieren in Nederland
Vrij verkrijgbaar zonder recept