NB Amitriptyline is een menselijk geneesmiddel waarvan zo nu en dan melding wordt gemaakt dat het door dierenartsen bij verlatingsangst bij honden worden ingezet, en bij katten o.a. bij het zich overmatig wassen, stress en idiopathische blaasontsteking..
Om deze reden nemen we dit middel op in ons overzicht.
Amitriptyline is een geneesmiddel voor mensen, dat behoort tot een groep geneesmiddelen die tricyclische antidepressiva wordt genoemd. Amitriptyline wordt bij mensen voornamelijk gebruikt om depressies te behandelen, maar kan ook gebruikt worden om bedplassen te behandelen (alleen als een urineweginfectie uitgesloten is). Dit medicijn verhoogt het niveau van serotonine en andere neurotransmitters in de hersenen.
Het wordt ook wel bij honden en katten ingezet (zogenaamd 'Off-label use').
Toepassingsgebied
Honden
- verlatingsangst
Katten
- overmatig wassen
- plassen op ongewenste plaatsen (géén sproeien)
- idiopatische cystitis (blaasontsteking waarbij een urineweginfectie en blaasstenen/gruis uitgesloten zijn)*
- angst/stress
*Het gebruik van dit middel bij katten met idiopatische cystitis is gebaseerd op het veronderstelde verband van deze stoornis met stress en verhoogde activiteit van het centrale zenuwstelsel die als gevolg daarvan optreedt (vanwege frequente en pijnlijke urineren).
Dosering
Amitriptyline is verkrijgbaar in 10 mg, 25 mg en 50 mg tabletten.
Dit geneesmiddel mag nooit worden toegediend zonder eerst uw dierenarts te hebben geraadpleegd.
Honden
Bij honden is de dosering: om de 12 tot 24 uur 1 tot 4 mg per kilo. Amitriptyline tabletten kunnen oraal worden verstrekt. Rechtstreeks in de bek of met wat voer.
Katten
Voor katten is de dosis één maal daags 2 tot 10 mg per kat (meestal 5-10 mg / kat). Amitriptyline tabletten kunnen oraal worden verstrekt.
De duur van toediening hangt af van de te behandelen aandoening, de reactie op de medicatie en de ontwikkeling van nadelige effecten.
Zorg ervoor de kuur af te maken tenzij uitdrukkelijk anders door uw dierenarts wordt voorgeschreven. Zelfs als uw huisdier beter lijkt, moet het hele behandelplan worden afgerond om terugval te voorkomen of te voorkomen dat de ontwikkeling van resistentie ontstaat.
Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen
- Hoewel amitriptyline wanneer voorgeschreven bij dieren doorgaans een veilig en effectief middel is gebleken, kunnen er bij sommige dieren toch bijwerkingen optreden.
- Amitriptyline mag niet worden gebruikt bij dieren met een bekende overgevoeligheid of allergie voor het geneesmiddel.
- Amitriptyline kan interacties hebben met andere medicijnen. Neem contact op met uw dierenarts om te bepalen of andere medicijnen die uw huisdier krijgt interacties kunnen hebben met amitriptyline. Dergelijke geneesmiddelen omvatten cimetidine, geneesmiddelen als monoamineoxidaseremmers of geneesmiddelen als serotonineheropnameremmers (Prozac-achtige geneesmiddelen zoals Clomipramine).
- Bij sommige katten is gewichtstoename gerapporteerd.
- Amitriptyline heeft veel bijwerkingen doordat het invloed heeft op andere systemen van het lichaam. Het fungeert ook als een antihistaminicum, blokkeert het parasympathisch zenuwstelsel en blokkeert andere effecten van het zenuwstelsel. Gevolgen hiervan kunnen zijn versufdheid, droge mond, verhoogd waterverbruik, snelle hartslag, en het niet kunnen plassen.
- Wanneer amitriptyline per ongeluk in een grote overdosis wordt ingeslikt, kan dit zeer ernstige gevolgen voor het hart hebben. Dieren die grote hoeveelheden van dit geneesmiddel (bijvoorbeeld meerdere tabletten) binnen hebben gekregen moeten snel naar een dierenarts. Het niet onmiddellijk medische hulp te bieden in het geval van een overdosis kan fataal zijn.
**Datum laatste update van bovenstaande tekst op diergeneesmiddelen.info: 18 februari 2017 (NB het is mogelijk dat een eventuele nieuwere versie nog niet in de collectie van diergeneesmiddelen.info is verwerkt).
Klik hier voor de bijsluiter van een willekeurig merk van dit geneesmiddel.
Status voor gebruik in Nederland
Amitriptyline is een medicijn waarvoor een recept is vereist en kan alleen worden verkregen bij een dierenarts of op recept van een dierenarts bij een apotheek.